Bu Blogda Ara

9 Haziran 2011 Perşembe

12.AY-1 YAŞ

Yukarıdaki resim, ayakta dolaştırılmak için bas bas bağıran, ayaktaki kimseyi pas geçmeyen ve ayakta birini yakaladıkları anda asla oturtmayan iki veledi taşımaktan bitap düşmüş, fıtığı azmış babanın bulduğu icat üzerine çekilmiştir.

1 yaş itibariyle minnoşlarda iki diş var artık. Yiğit' in ikinci dişi üstten, Alper' in ikinci dişi alttan çıkan ilk dişin yanından geldi. Yiğit kronolojik 1 yaş, düzeltilmiş 10 ay itibariyle sırttan yüze, yüzden sırta dönmeye başladı. Biraz geç kalmadın mı be yavrum ?
Alper, müzik eşliğinde oynamaya, gel gel demeye, işaret parmağını aniden kaldırıp sözlüye kalkmak için heyecanlanan çocuklar gibi ısrarla havada tutmaya başladı. Allah bir diyince süratle işaret parmağını havaya kaldırıyor minnoşum ve annesi de hemen o parmağı ısırıyor tabi. Her ikisi de alkış diyince alkışlıyor. Yiğit üüüüüü,üüüüüüü şeklinde garip seslendirmeler yapmaya başladı dudaklarını büzerek, Alper' de sevincini, kızgınlığını naralar atarak göstermeye. Emekleme yok, yürüme yok henüz. Kollarından tutunca dik durarak basmaya başladılar, yine tutulunca bir iki adım atıyorlar ama o kadar.
11. ayda ( bizimkiler düzeltilmiş 10 aylık ) bebekler tutunup kalkabilir, sıralayabilir, tay tay durabilirler, yattıkları yerden kalkıp oturabilir, emeklerken oturur, otururken emeklemeye başlayabilirler. Bir eliyle tutunup diğer eliyle yerden bir obje alabilirler. Koltuktan ters inebilir, öğrendiği kelimeleri unutabilirler. Bunların hepsi kaba motorla ilgili.
Biz kaba motorlarda daha zayıfız, ince motorları daha iyi yapabiliyoruz. İnce motor becerisi olarak iki cismi birbirine vurur, cismi yere atıp arkasından bakar, parmağın gösterdiği yere bakar, tek parmakla basar ( çalıştırmak için hesap makinesi, lap top, eski klavye, telefon ve kumanda vermeliyiz ellerine ), dansedeni taklite başlarlarmış. Hepsini yapıyor bizimkiler. 
Farklı 3-4 konuda 2 soruyu arka arkaya sorunca doğru yanıtlarlarmış. Mesela, anne nerde diyince anneye, baba nerde diyince babaya bakarlar( hemen arkadan mesela anane nerde diyince cevaplayamazlarmış ama maksimum 2 soru ), süt nerde diyince memeye veya biberona, mama nerde diyince tabağa, kumanda nerde diyince kumandaya, top nerde diyince topa bakarlarmış. Al komutunu anlar ve yapar ama ver komutunu yapamayabilirlermiş.
Daha önceleri mesela topu atıp arkasından bakmıyorlardı, onlar için top atılınca dünyalarından çıkmış oluyordu, şimdi attıktan sonra arkasından bakmaya başladılar. Nereye gittiğini takip etmek istiyorlar. Şimdi onları şaşırtma zamanı. Küçük zıplayan toplardan alacağız yere attığında yerde sabit kalmayıp tekrar yükseleceği için çok şaşıracaklarmış. Aynı şekilde hacıyatmaz balonlara tekme atıp yere yatırdıklarında tekrar geri geleceği için çok şaşıracaklar, balon makinası alacağız sürekli baloncuklar çıktıkça çok ilgilerini çekermiş.  
Pilates topu aldık üzerine karınlarının üstüne bebeleri yatırdık yavaş yavaş hareket ettirdik çok hoşlarına gitti. Uçan balonlar aldık, ipini ellerine verdik ipi bıraktıklarında balon uçunca bunu birkaç kez yaparak neden sonuç ilişkisini kavrayıp ipi bırakınca balonun gittiğinin farkına varıp ipi bırakmamaya başladılar.
Buraya bir kuş konmuş oyunu oynuyoruz, ritim tutup aynısını yapmalarını bekliyoruz. 
1 yaş oldukları için kan ve idrar testi vereceğiz. Demir damlası dişleri boyamaya başlamış o yüzden 10 damla ferrasanoldan ferruma geçtik. 4'er damla veriyoruz. Polivite şimdilik devam, kan sonuçlarına göre bakacağız duruma. Bu arada sağlık ocağında 1 yaş aşılarımızı da olduk.
Alper' in kolundaki hemanjiyom ( yaz geldiği için kısa kollu giydirdiğimde dikkatini çekiyor ve koparmaya çalışıyor korkuyoruz ) için çocuk cerrahı Rahşan Hanım' a gittik Güven Hastanesi'nden. Rahşan Hanım çok tatlı bir doktor, çok güzel izahat veriyor uzun uzun anlatıyor, gitmişken sünneti de konuştuk. Hemanjiyomların 1 yaşından sonra % 80' i kendiliğinden kayboluyormuş o yüzden bekleyelim seneye ilkbaharda bakalım kaybolmamışsa sünnetle birlikte yaparız dedi.Bu arada korktuğumuz kadar bir kanama olmazmış, sızıntı şeklinde bir kanama olurmuş, hemen üzerine bastırın kan durunca bepanthen sürün doktora gösterin dedi.   

3 yorum:

  1. yazdiklarinizi zevkle okudum banada cok yardimci oldunuz ne yapmam konusunda benim kizimda gelisim geriligi var suanda 1 yasinda ama 10 aylik gibi yazdiginiz seyleri uygulamayi dusunuyorum sizi zevkle takip edicem benim blogada beklerim guzel fikirlerinizi benimle paylasirsaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  2. Çok memnun oldum. en kısa zamanda ziyaretinize geleceğim :)

    YanıtlaSil