Bu Blogda Ara

29 Eylül 2011 Perşembe

ANNE SÜTÜ - BU KADAR DOĞALLIK BANA FAZLA :)

 
Daha önce yazacaktım ama fırsat bulamadım bir türlü. Minnoşların 15 aylık olmaları itibariyle süt sağma olayını tamamen bıraktım. Bilenler bilir, bebeklerini emzirememekten muzdarip bendeniz 15 ay boyunca bilfiil, 1 yaşına kadar günde 8 seferden 15' er dakika, 1 yaşından sonra yavaş yavaş sağma sayılarını azaltmak suretiyle, 14. aydan sonra günde sadece iki kez bir akşam, bir sabah şeklinde sağma maceramı sürdürdüm ve 15. ay itabariyle ramazan bayramı için Antalya' ya giderken sağma makinamı yanıma almayarak bu işi noktaladım. Makina ile vedalaşmam, onu emekliye ayırmam oldukça zor oldu. E kolay mı bunca zamandır emeği geçti bana. Kah severek ( sütüm bol geldiği zamanlarda ), kah küfrederek ( göğüs uçlarım yaralar olduğunda, kan sağdığım zamanlarda ) az mı zaman geçirdim kendisiyle. Hatta emeklilik sebebiyle kendisine kıdem tazminatı ödesem yeridir yani :)) Hizmetlerinden ziyadesiyle memnun kaldım.    
Fakat şunu da itiraf etmem lazım, gerçekten çok sıkılmışım sağma işinden. Üzerimden büyük bir yük kalktı. Sütüm azalmasa daha ne kadar sürdürürdüm bilmiyorum. Azaldığı için bırakmam daha kolay oldu. 
Bu arada tam da sağma işlemini bıraktığım günlerde, internette ilginç bir yazıya denk geldim. 
Moğol güreşçilerinin en iyileri en az altı yıl anne sütü emmişler. 9 yaşına kadar emen bile varmış.

 
Bilirsiniz ülkemizde emzirme olayı genellikle gizli saklı, yanlızken veya toplum içinde olmakla beraber emzirme önlüğü veya muadili birşey kullanılarak örtünmek suretiyle yapılan bir şeydir. Bu konudaki görüşünüz ne bilmiyorum ama açıkçası ben de böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Memelerimi kimsenin görmesine gerek olmadığı gibi, ben de kimsenin memesini görmek zorunda değilim. Bu işlem anne ile çocuğu arasında geçen mucizevi bir olay ve gözlerden uzak sadece ikisinin arasında yaşanması bana daha doğru geliyor. Böyle düşünmemde yetitiriliş tarzının, örf ve adetlerin de yeri yadsınamaz tabi ki. Tamam bu çok doğal bir olay, emzirmek gibi kutsal bir görevi ifa eden annenin memesini gören kişinin başka hissiyatlara dalmasını benim de kesinlikle aklım almaz ve bunu kabullenmem söz konusu dahi olamaz, tamam, emzirme reformuna ben de canı yürekten destek veriyorum, anne sütü çok çok önemli ama ben bu kutsal hadisenin gözlerden uzak yaşanmasından yanayım. 
Neticede Türk toplumu bu işi pek öyle ortalıklarda yapmaz ve emzirildiği zamanlara dair hatıraları da bulunmamaktadır. Ama moğollar öyle miymiş bakın ? Düşünsenize 6 yaşına kadar emen çocuk kesinlikle belli bir yaştan sonraki emzirilme dönemini net olarak hatırlar. Emzirme hadisesinin yapılma şekli bir yana bu 6 yaşa kadar emzirme olayı bana çok da ters gelmedi. Neticede sütünü 15 ay bouynca makina yardımı ile çıkaran, emzirme hasreti ile yanıp tutuşan, sırf emzirirken yaşanan o hazzı, o bağlılık duygusunu hissedebilmek için üçüncü çocuğu yapmayı düşünen bendeniz emen çocuğu yakalarsam 6 yaşına kadar da emziririm 16 yaşına kadar da sanırım. Saçmalama demeyin insan kendinde olmayanı istermiş ya, minnoşlarım beni emzik yerine koysalardı, yatıp kalkıp emselerdi ( ki bunu yaşayan arkadaşlarımdan aslında bunun da çok zor olduğunu duyuyorum ) belki bu hissiyatta olmayacaktım, bıkmış olacaktım ama şu andaki hissiyatım böyle işte ne yapayım :)
Moğollara devam edelim : 
Okuduğum yazıda Moğolların asla tamamen sütten kesilmedikleri yazıyordu. Eğer bir kadının memeleri sütle doluysa ve bebeği yakınlarda değilse, gayet doğal bir şekilde aile fertlerinden birine, hangi yaştan veya cinsiyetten olursa olsun, emmek isteyip istemediklerini soruyormuş. Kadınlar genellikle kocaları için bir tas süt sağarlar veya isteyen içsin diye sağdıkları sütü buzdolabına bırakırlarmış.Hatta işyerinde sağıp bütünü buzdolabına koyan bir kadın, akşam şişenin yarısının boşaldığını görmüş, hayır hayır dökülme falan değil, işlerindekilerden biri içmiş sütü.
Yok arkadaşlar bu kadarı da bana fazla, her ülkenin kültürü kendine, ben almayayım, alana da mani olmayayım. 
Yazının tamamını okumak isteyenler : 
http://damara-cocuk.com/breastfeeds

 

7 yorum:

  1. Hadi bakalım, hayırlı uğurlu olsun.
    Daha önce de söylemiştim, tekrar etmekte sakınca görmüyorum: Bu kadar zaman, bebekle ten teması motivasyonu olmadan süt sağmak büyük bir sabır ve özveri işi. Tebrik ederim tüm kalbimle. Göğüsler artık özgürlüklerini ilan edebilirler:)

    Ayrıca, bir emzirme reformu destekçisi olarak söylemeden edemiyorum: İki yaşından büyük bir "çocuğun" emzirilmesi beni irite ediyor ruhsal ve fiziksel anlamda. Moğolların uzun süre emzirdiklerinı duymuştum fakat altı yıl falan gibi bir rakam düşünmemiştim, gözlerim yuvalarından fırladı!

    YanıtlaSil
  2. Mersi Görkemciğim,
    Gerçekten artık özgürlüklerini ilan ettiler. En azından şu göğüs ucu yaralarından kurtulduğuma şükrediyorum. Çünkü son 6-7 aydır hiç iyileşmeksizin hep yaraydı. Kullandığım hiçbir şey fayda etmedi. Hatta bir dermatolog alerji testi yapmak istedi. Plastiğe alerjin olabilir diye saçma birşey attı ortaya. Saçma çünkü plastiğe alerjim olsa en başta ilk kullandığım zaman olurdu, hem plastiği alerjim olsa ne olacak bu makinaların göğüsle temas eden bölümlerinin plastik olmayan bir versiyonu var mı ki, bunu kullanmaktan başka çarem yoktu. Sütüm olduğu sürece sağmaya devam etmek istediğim için yaptırmadım.
    Moğollara gelince, gerçekten ben de okuduklarıma inanamadım. Dediğim gibi bu kadarı bana fazla...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Ben de bir ikiz annesiyim. Kizlarim 29+5 'te dogdular ve dogum hikayem sizinkine cok benziyor. Bu kadar zaman sutunuzu sagarak vermenizi cok takdir ettim ama sanirim %100 anne sutu verememissinizdir. Formul sut ile desteklediniz mi? Bir de gunde 8 kez sagmayi nasil basardiniz? Cocuklariniza tek basina mi bakiyorsunuz, yoksa yardimciniz mi var? Cunku sut sagmak zaman alici bir is. Ben kizlarimdan birini emziriyorum, digeri emmedigi icin ona sut sagiyorum ama azaltarak su anda gunde bir defaya indi. Cunku zaman bulmak ve emem kizim ile koordine etmek cok zor.

    YanıtlaSil
  4. sadece anne sütü verdim, formül süt veya mama hiç vermedim. hastaneden çıktığımız ilk ay sadece anne sütünün içine eoprotin karıştırdık bir ay boyunca sonra kestik.Annem ve kayınvalidem dönüşümlü olarak bizde kalıyorlar. 6. aydan sonra da bir bakıcı başladı gündüzleri. Ama kesinlikle haklarını yiyemem. eşim, annem ve kayınvalidem olmasaydı bu kadar uzun süre sağamazdım. 8 aylık olduklarında işe başladım. İş ortamım da sağmak için uygundu. şunu anladım ki sağdıkça süt geliyormuş.

    YanıtlaSil
  5. valla bu kadar aynı düşünceler olabilir.yok ben yazmamıştım o dönem yazma işinden soğumuştum.ama aynı dönemde aynı sebebpten bırakmışız.evet bende 1 yaş sonrası azaltıp,15 ayda bıraktım.okula başlamıştım ve artık zor geliyordu,azalmıştı 10dakkada dolan biberon 1 saatte 20 cc anca oluyordu ve bitti.yeni anne olan arkadaş meme ucu yok diye 20 gün sağdı ve havlu attı deyim yerindeyse.bana kahramanmış gibi davranıyor,nasıl dayandım diye.valla memelere sormak lazım.şekilleri kaydı resmen tazmınatı hakkettiler bencede:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlıyor değil mi ? :))

      Sil