Bu Blogda Ara

16 Ocak 2011 Pazar

OTİZMİN FARKINDAYIM ONLARIN YANINDAYIM

 
Dün akşam saat 20.00' den gece 01.00' a kadar ekrana kilitlenmiş durumdaydım. Arada minnoşlar bölse de önemli bir kısmını izledim ve açıkçası çok etkilendim. NTV - TOHUM OTİZM VAKFI işbirliğinde hazırlanmış olan OTİZMİN FARKINDAYIZ programından söz ediyorum. Önce otizmli biri olan Temple GRANDİN' ın gerçek hikayesini konu alan ve 7 dalda Emmy ödülü alan filmi gösterdiler sonra filmin ardından konu ile ilgili uzmanlardan ve vakfa destek veren ünlülerden oluşan kalabalık bir grup konu hakkında tartıştılar. 
Filmden çok etkilendim. Ajitasyon yapmadan çok önemli bir konuya dikkat çekiyor. Temple Grandin nispeten daha hafif otizmli biri ve üstün bir zekası da var aslında. Nitekim doğru yönlendirmeyle üniversiteyi bitirdiği gibi master ve doktora bile yapmış. Her otistik onun kadar şanslı olmayabiliyor. 
Film ve tartışmanın ardından aslında bu konuda ne kadar az şey bildiğimi farkettim. Bildiğim tek şey çocuklara televizyon seyrettirme otizm varsa tetikler. Oysa aslında otizm nedir? Neden olur? En erken ne zaman farkedilebilir ? Tedavisi var mıdır? Bu soruların hepsine yanıtsızım. Sanırım bu soruların en güzel yanıtını  Tohum Otizm Vakfı tarafından hazırlanan aşağıdaki video verecek.



Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişim bozukluğu. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır. Maalesef otizme nelerin yol açtığı bilinmiyor. Otizmin anne-babadan kalıtım yoluyla geçmiş olabileceğinden kuşkulanılmaktadır. Dolayısıyla, bu yönde pek çok araştırma yapılmaktadır. Ancak, henüz otizmin geni bulunabilmiş değildir. Otizmin çevresel faktörlerle tetiklendiği düşünülmektedir
Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, Otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler.
Tohum Otizm Vakfı bu konuda çok önemli projeler gerçekleştiriyor.Çorbada tuzunuz olsun istiyorsanız internet sitelerinden aldığım hesap bilgileri aşağıda :

Nakdi bağış yapmak için : Vakfa nakdi bağış yapmak için aşağıda belirtilen kişi ve telefon numarası aracılığıyla onlara ulaşın:
Ayşe Civelek, Tel: (212) 244 7500
Banka Hesap Bilgileri
Hesap No
TL        : 5055
$          : 5056
          : 5057

Akbank                Şube Kodu 277
Yapı Kredi             Şube Kodu 276
Garanti Bankası      Şube Kodu 028
Türkiye İş Bankası   Şube Kodu 1005
Ayni bağış yapmak için : Vakfa eğitim araç-gereci, kitap ya da diğer ihtiyaçlarla ilgili bağışta bulunmak için aşağıda belirtilen kişi ve telefon numarası aracılığıyla onlara ulaşın:
DemetUncu, Tel: (212) 248 9430
Otizmli çocuklara burs vermek için ulaşın: İhtiyacı olan otizmli çocukların eğitim giderlerini karşılamak üzere burs sağlamak amacıyla bağış yapmak için aşağıda belirtilen kişi ve telefon numarası aracılığıyla onlara ulaşın:
Demet Uncu, Tel: (212) 248 9430

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder